Saturday 28 July 2012

Tandhälsa när man äter 80/10/10.

Fick den här frågan av Jenna:

Hej! Det här är jenna igen =)
Jag måste bara fråga hur dina tänder mår, för du någonsin ilningar eller liknande.
Jag har börjat få det på mina två framtänder, och jag äter mesta dels tre mål mat om dagen men mycket vatten emellan.
Jag har sluta borsta tänderna på morgonen, behöver inte det längre, och oftast med bara vatten på morgonen.
Jag äter mycket banan, dadlar, nektariner, sallad och melon. Alltså inte så sura frukter. Har du någon kunskap om detta? Kram jenna

Det är en så relevant fråga att jag väljer att svara i ett inlägg istället. Det finns många olika teorier om detta och jag tycker att det finns lite olika bud i frågan. Det jag med säkerhet vet är att oavsett vad man väljer för diet skall man vara rädd om sina tänder. Det jag tycker låter klokt är att man skall undvika tandkräm som innehåller glycerin för det förhindrar att tandemaljen byggs upp igen. Vi vill ju att vår kropp skall ha möjlighet att läka sig på alla sätt och vis det är ju därför vi väljer den här vägen, eller hur? Huruvida man skall använda tandkräm eller inte råder delade meningar inom rawfoodvärlden. Men att man skall borsta tänderna verkar alla vara överens om. Att använda tandtråd är superviktigt enligt vissa men leder till att man riskerar att skada tandköttet så att detta drar sig tillbaka så man får fickor enligt andra. Vem skall man tro på?

Jag får ilningar i tänderna när jag äter dadlar här i Sverige men inte av de färska jag åt i Spaninen. Jag vet en tjej som med säkerhet säger att hon får ilningar när hon äter omogen frukt men aldrig annars. Det är superviktigt att äta mogen frukt. Jenna, får du ilningar av alla frukter?

I vuxen ålder har jag alltid haft starka tänder.  Jag hade mycket hål som barn upp till 8 års ålder ungefär.

Min tandrutin ser ut såhär; jag borstar tänderna morgon och kväll. Jag har kört utan tandkräm i perioder men skall nu investera i en tandkräm utan glycerin. Hoppas hitta detta på hälsokosten. Jag använder numera tandtråd varje kväll och är väldigt försiktig så jag inte skadar tandköttet. Jag har en tand som sitter lite snett och där samlas mycket fruktrester och jag är lite öm runt den nu så jag är väldigt noga med att hålla rent runt den. Därav min uppdaterade rutin med tandtråd =)

Som ni kanske läst fick min son enormt mycket bättre tandhälsa när vi började med gröna smoothies.

4 comments:

  1. Halloj! Berätta gärna om du skulle hitta en tandkräm utan glycerin. Jag har finkammat de välsorterade hälsokostbutikerna i Sthlm utan resultat och inte heller hittat någon på nätet (I sverige). Förutom någon tandtvål från Råvarubutiken, som bestod av olivolja, kokosolja, salt och honung (?!). Kändes inte lockande.. Så tja, skriv gärna om du hittar någon:) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Martina!
      Absolut! Jag berättar och detsamma, om du hittar någon så tipsa gärna mig!

      kram
      Jessica

      Delete
  2. Det ska finnas ayurvediskt pulver som man kan borsta med, innehåller örter men jag vet inte vilka. Jag tror inte man använder tandborste då utan använder bara pekfingret när man borstar så skrapar pulvret skonsamt rent. Veda Lila på Barnhusgatan i Stockholm kanske har den till försäljning.I Indien använder man en gren från neemträdet och borstar tänderna och inte minst tungan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, tack för tipset Anna! Det skall jag kolla upp! Tungan skrapar jag varje morgon med en tesked faktiskt.

      Delete